Používá technologii služby Blogger.

Vyhledávání

ALBEROBELLO - DAY 2

Návštěva Alberobella, aneb den druhý našeho Bari výletu. 


Stejně jako Bari, i na toto městečko vám stačí cca třeba 4 hodiny, a i to možná přeháním. Samozřejmě Alberobello není jen tato "čtvrť trullů", nicméně právě za tím tam jedete a jinak je to město jako každé jiné, kde toho upřímně ani moc nenajdete. 

A co ty trully vlastně jsou? Jsou to právě tyto sněhobílé kruhové domečky s šedou kamennou střechou, zdobenou nejrůznějšími symboly a právě Alberobello je město, ve kterém se na jedno místě nachází přes 1 400 trullů. Jinak už i cestou tam jsme je vídaly okolo, něco jako chatky/letní domy, jelikož jsou pro Apulii charakteristické, nicméně toto je největší koncentrace na jednom místě. 

Do Alberobella jsme jely autobusem z Bari Centrale, kam, jak jsem zmiňovala, jsme to měly od ubytování tak 15 min pěšky. Lístky na autobus se v Bari kupují ve dvou kavárnách, které se nachází u "autobusového nádraží". Užívám uvozovky, jelikož nádraží je klasická silnice zazadu vlakového nádraží, kde na každé straně zastavují autobusy jak se jim chce a lidi jen nastupují/vystupují a hledají správný autobus. 

Jízdenka stála 5 EUR tam a 5 EUR zpět a jedna cesta trvala okolo hodiny. Jízdenky si nekupujete na čas a ani na místa, takže je to vlastně takové nevyzpytatelné, že se nemusíte vejít do autobusu. My jsme to cestou tam měly fakt tipťop a vešly se. A to i cestou pak zpět do Bari, ale byl to asi 3 z posledních autobusů a docela bychom se jinak i bály, že se nedostaneme zpět. Je to fakt dost o tom přijít všude skoro o hodinu dřív, abyste si byli jistí, že místo budete v klidu mít. 

Nicméně městečko jsme doopravdy prošly křížem krážem, v některých jsme ještě viděly lidi normálně bydlet, ale z většiny domky byly už jen nejrůznější stánky se suvenýry, kavárny atp. Myslím, že tak nějak ty 4 hodiny jsme tam prochodily s tím, že v tom je zahrnutý i oběd, který jsme si daly ve Vino & Amore. Já si dala Caprese a víno (of course) a Ivet místí masovou specialitu a limču. Po obědě jsme ještě trochu prošly okolí  kostela a právě více to klasické město a na autobus se opravdu vydaly téměř hodinu předem a dobře, že jsme tak udělaly. Za 1), už jsem měly doopravdy všechno prochozené, ale za 2) fakt bychom se ani pak nevešly do autobusu, do kterého jsme chtěly. 

Cestou do Bari pak byla přeháňka, což byl jediný déšť a ošklivější počasí za tu dobu, ale nás to naštěstí takto hezky minulo, respektive nepřišlo to někdy, když jsme někde chodily a objevovaly. No a v Bari jsme pak došly domu a na véču, kdy jsem si dala smažené kalamáry, Ivet mečouna a brambory napůl v bistru Nicolaus - II Bistrot dal Mare, které mělo hodnocení 4,6, ale upřímně ty brambory na mě byly docela dost mastné, kalamáry jinak fajn, ale na tom asi není úplně co zkazit. 

Už se těšíte na třetí den? Ten jsme se totiž vydaly do Monopoli a Polignana a Mare, tak se můžete těšit na super fotky pláže Lama Monachile, kterou z fotek určitě znáte!





































 

Žádné komentáře